Alergia pokarmowa – jakie daje objawy i jak sobie z nią radzić
02
Kwi
2018

Alergia pokarmowa – jakie daje objawy i jak sobie z nią radzić

Alergia pokarmowa to zespół objawów, które zachodzą w organizmie w wyniku spożycia określonych produktów. Może objawiać się zarówno schorzeniami skóry, problemami z układem pokarmowym, jak i ciągłym zmęczeniem. Alergia wiąże się z niewłaściwym funkcjonowaniem układu immunologicznego i, w zależności od układu odpornościowego, może zostać wywołana różnego rodzaju pokarmami. Które produkty uczulają najczęściej? Jak wyglądają objawy alergii pokarmowej u dorosłych, a jak u dzieci? I jak należy z alergią walczyć? W tym artykule odpowiadamy na wszystkie najważniejsze pytania.

Alergia pokarmowa: choroba cywilizacyjna

Alergia pokarmowa oznacza niewłaściwą, nadmierną reakcję układu odpornościowego na składniki spożywcze, na które dana osoba jest uczulona. Organizm traktuje alergeny pokarmowe, jako intruza i stara się je zniszczyć. Stąd biorą się objawy? Pozornie niegroźne pokarmy są więc błędnie traktowane przez organizm jako szkodliwe, co w rezultacie skutkuje dokuczliwymi schorzeniami.

Skłonność do alergii może być dziedziczna - dziecko prawdopodobnie będzie uczulone na określone pokarmy, jeśli rodziców również dotyka ta przypadłość. Rozwojowi alergii pokarmowych sprzyja także współczesna produkcja żywności – uzupełniana sztucznymi składnikami, substancjami konserwującymi i tym podobnymi. Nie bez znaczenia jest również zanieczyszczenie środowiska. Osób cierpiących na alergie pokarmowe niestety gwałtownie przybywa... alergię pokarmową można więc śmiało uznać za chorobę cywilizacyjną.

Alergia pokarmowa: jakie daje objawy

U dziecka alergia pokarmowa objawia się zazwyczaj w ciągu pierwszych trzech tygodni życia, u dorosłych może się jednak uaktywnić w dowolnym momencie. Pierwszymi objawami uczulonego malucha będzie wysypka na twarzy i w zgięciach łokci lub kolan. Po spożyciu określonego pokarmu dziecko może odczuwać również swędzenie. Może także cierpieć na schorzenia przewodu pokarmowego - dokuczać mu będą zatem biegunki, wymioty lub kolki.

Dorośli, na niewłaściwy dla organizmu pokarm, mogą zareagować natychmiast bądź dopiero po kilku godzinach czy dniach. Do najszybciej pojawiających się objawów należy anafilaksja - wyjątkowo niebezpieczna reakcja organizmu na pokarm, przejawiająca się – w początkowej fazie – drapaniem w gardle, swędzeniem w jamie ustnej, która ostatecznie może doprowadzić do spadku ciśnienia, utraty przytomności, a nawet stanu zagrożenia życia.

Do najczęstszych objawów alergii pokarmowej u dorosłych będzie należała pokrzywka lub zapalenie skóry. Charakterystyczna dla alergii pokarmowej jest możliwość występowania różnych objawów w tym samym czasie. Chorzy mogą więc cierpieć także na aftowe zapalenia jamy ustnej, nieżyt krtani, nosa czy ucha środkowego lub astmę. Co zrozumiałe, często dokuczają im także dolegliwości żołądkowo-jelitowe – pod postacią bólów brzucha, nudności, wymiotów i biegunek.

Warto zauważyć, że wśród różnorodnych objawów alergii pokarmowych znajdują się również problemy natury psychicznej. Chorych dotyka więc czasem przewlekłe zmęczenie czy problemy z zasypianiem.

Jakie produkty mogą wywołać alergię pokarmową

Produktów wywołujących alergię pokarmową jest równie wiele, jak objawów, które dotykają uczulone na nie osoby. Coraz częściej zaczynają nam również szkodzić produkty pochodzenia roślinnego. Wśród nich wymienia się najczęściej pomidory, różnego rodzaju orzechy oraz białko zbóż, czyli gluten. Dzieci i dorośli bardzo często źle reagują również na mleko, jaja czy mięsa.

Zawarte w pokarmach alergeny pobudzają organizm do produkcji przeciwciał, które przyczyniają się do wywołania stanu zapalnego. Prowadzą do problemów z układem pokarmowym oraz zmian skórnych. U niemowlaków większość alergii ustępuje do trzeciego roku życia i choć to dzieci stanowią nawet 80 procent uczulonych, choroba może uaktywnić się w dowolnym momencie życia dorosłych osób.

Alergia pokarmowa: jak leczyć

Najskuteczniejszym sposobem leczenia alergii pokarmowej jest zastosowanie odpowiedniej diety. Najtrudniejszym elementem wydaje się wykrycie wszystkich substancji alergennych. Gdy są znane, lekarz może dostosować dietę do potrzeb organizmu. Samopoczucie i stan zdrowia uczulonego będą od tej pory zależały, od jego determinacji. W zależności od tego, jakich produktów powinniśmy unikać, dieta może stanowić dla nas mniejsze bądź większe wyzwanie – wszyscy mamy przecież mocno określone preferencje żywieniowe. Na nasze szczęście możliwość wyboru rośnie – pojawia się coraz więcej sklepów oferujących produkty ekologiczne bądź wręcz przeznaczone dla alergików.

Osób uczulonych na różnorodne składniki spożywcze wciąż przybywa. Z alergią pokarmową rodzą się dzieci, coraz częściej uaktywnia się ona także u dorosłych. Wszystkiemu winien jest postęp cywilizacyjny i idące za nim nie zawsze zdrowe warunki, w jakich żyjemy. Chcąc zabezpieczyć się przed alergią, dbajmy przede wszystkim o odporność naszą oraz naszych dzieci. Jeśli alergia już nas dotknęła, koniecznie poradźmy się lekarza i przestrzegajmy wybranej dla nas diety – to zwykle wystarczy, by zapomnieć o tej przypadłości.

(mjp)

Photo by Jeffrey Deng on Unsplash