Odsysanie tkanki tłuszczowej nie jest sposobem leczenia otyłości, a jedynie modelowaniem kształtów ciała. Najlepsze efekty osiąga się u osób z niewielką nadwagą, likwidując nagromadzoną tkankę tłuszczową z okolicy brzucha, pośladków, bioder, ud, łydek, ramion, pobródka. Zabieg przeprowadza się również u osób otyłych, aby zmniejszyć ogólną masę tkanki tłuszczowej i ułatwić odchudzanie.
Efekt zabiegu zależy głównie od elastyczności skóry i jej zdolności do obkurczania, dlatego osoby powyżej 50 roku życia oraz z rozstępami nie są dobrymi kandydatami do tego rodzaju zabiegu. U tych pacjentów lepsze efekty przynosi chirurgiczne usunięcie skóry i tkanki tłuszczowej.
Zabieg liposukcji wykonuje się w znieczuleniu ogólnym lub dolędźwiowym. Poprzez 3 mm nacięcia w skórze, za pomocą kaniuli odsysa się tkankę tłuszczową. W odessanym miejscu dochodzi do powstania zrostów, dlatego też w późniejszym okresie nie narasta ponownie tkanka tłuszczowa. Podczas jednej operacji bezpiecznie można usunąć około 3 litrów tłuszczu.
Najczęstsze powikłania to: zator, infekcja, nagromadzenie płynu surowiczego, niedokrwistość.
Bezpośrednio po zabiegu pacjentce zakłada się specjalne ubranko uciskowe, które ułatwia obkurczanie się skóry i redukuje obrzęk. Obrzęki mogą utrzymywać się od 2-3 m-cy po zabiegu. Szwy usuwa się po 7 dniach. Uciskowe ubranko elastyczne należy nosić przez 3 m-ce po zabiegu.